Biciklistički pohod od 300 kilometara za djecu leptire i susret s malenim Nikolasom

25.07.2017. 21:47

Četvorica prijatelja i dugogodišnji biciklisti, 25-godišnji Patrick, 31-godišnji Amir, 55-godišnji Adnan i 29-godišnji Tadija Glasnović, ujedno i pokretač humanitarnog izazova "Biciklom zajedno za djecu leptire" na Čini pravu stvar, inicijatori su i pisci humanitarne priče koja je dirnula sve one koji su ih u stopu pratili tijekom njihove biciklističke dionice duge 300 kilometara. Iako su za donacijski cilj postavili 5 000 kuna, na koncu su prikupili više od 13 000 kuna, od čega je 8 000 prikupljeno preko platforme Čini pravu stvar.

- Sve je krenulo tako da smo Amir, Adnan, Patrick i ja dogovorili biciklističku avanturu od Zagreba do Novog Vinodolskog. Nedugo zatim, u razgovoru s našim trenerom došli smo do zaključka kako bi bilo dobro nabaviti jednake majice kako bismo imali što bolje fotografije tijekom puta. Sve je to na kraju rezultiralo idejom o povezivanju s nekom od udruga na način da cijela vožnja bude humanitarnog karaktera. Budući da već planiramo jedan takav put, zašto putem ne bismo napravili i nešto dobro? - otkriva nam na samom početku Tadija, ambasador izazova.

Mnogi su ih prijatelji s velikom pozornošću pratili tijekom priprema za ovaj pothvat. Tadija, Patrick, Amir i Adnan vjerovali su kako će upravo oni biti njihovi najveći navijači i oni koji će među prvima spremno podržati njihovu kampanju donacijama.

Fotografija s početka rute

- U tom trenutku nam je trebala udruga kojoj bismo pomogli. Jedna poznanica nas je uputila na predsjednicu udruge Debra. Odmah smo proučili čime se Udruga bavi i kada smo vidjeli da je riječ o djeci koja boluju od bulozne epidermolize, znali smo da je to pravi izbor. Budući da ti mališani ne mogu biciklirati, odlučili smo da ćemo mi za njih odraditi cijelu rutu do mora. Prvotni plan bio nam je odvesti se do Novog Vinodolskog i taj bi put trajao jedan dan. No, u razgovoru s predsjednicom udruge Debra, Vlastom Zmazek, odlučili smo kako će nam posljednja stanica ipak biti Pula, jer se upravo tamo nalazi Nikolas, jedan od mališana štićenika Debre. Time smo si produžili put za jedan dan, ali bila je to prava odluka - nastavlja Tadija.

Nakon toga je krenuo veliki interes za njihovom akcijom. Podrška im je pristizala sa svih strana, brojne domaće Facebook stranice podijelile su njihov izazov, a odmah se i skupio određen novčani iznos. Put od 300 kilometara tek je bio pred njima…

Iako je veći dio puta prošao bez većih problema, određene poteškoće pojavile na pola puta, kod Delnica.

- Imali smo problema s uzbrdicama na tom dijelu. Jednog su člana lovili grčevi, a ja sam imao problema s koljenom. No, kao da nas je nešto nosilo cijelim putem i guralo nas dalje. Kad god bi se pojavili bolovi, ta humanitarna priča s djecom leptirima u prvom planu bi nam dala dodatan vjetar u leđa - poručuje Tadija i nastavlja: - Cijelo smo vrijeme pričali o zdravlju i o tome da moramo biti sretni što uopće možemo ovo raditi. Jer, ako djeca leptiri ne mogu, mi možemo i moramo za njih. Ta nas je misao vodila i na kraju smo stigli do našeg odredišta.

Na bicikle su sjeli u subotu, 17. lipnja u 5 sati, a na odredište su stigli dan kasnije u 15 sati. Ispred pulske Arene hrabru je četvorku dočekao maleni Nikolas i njegova majka.

- Nikad se nismo uputili u jednu ovakvu humanitarnu priču. Osjećaš se ispunjenim kada znaš da si svoj put i trud posvetio nekome te da nešto korisno ostavljaš za sobom. Divan je osjećaj kada znaš da te svi tvoji prijatelji prate putem društvenih mreža i podupiru te u tvom naumu. Sigurno ćemo nastaviti u tom smjeru, a nakon svega ovoga čak razmišljamo osnovati mali biciklistički klub tako da bi nam se i drugi mogli pridružiti. Željeli bismo da nam svaka iduća vožnja bude humanitarnog karaktera - poručuje Tadija.

Amir, Adnan, Patrick i Tadija, svaki od njih donirao je po kunu po prijeđenom kilometru, a osim brojnih tvrtki koje su se uključile u akciju, pridružili su im se i brojni podupiratelji s donacijama od 10, 20 ili 30 kuna.

- Želim pohvaliti platformu Čini pravu stvar, jer je nevjerojatno lako, u svega 15 minuta, organizirati i kreirati humanitarnu izazov. Sve je vrlo jednostavno. Tvoja priča se odmah dijeli preko društvenih mreža, na platformi su brojne udruge kojima se može pomoći, računi su povezani, a velika prednost je kartično plaćanje.

Bila je ovo njihova prva velika humanitarna priča, ali ne i zadnja.

- Potaknuti ovom uspješnom pričom planiramo i nove izazove. Idućeg bismo puta željeli odvoziti dionicu od Zagreba do Vukovara i pritom pomoći tamošnjoj obnovi škola - zaključio je Tadija, jedan od četvorice heroja djece leptira.

Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled