Godina zaštite domorodačkih jezika

21.01.2019. 15:50

Jezik je jedno od najbitnijih sredstava kojima komuniciramo sa svijetom. Kroz korištenje određenog jezika definiramo svoj identitet, izražavamo svoju povijest i kulturu, učimo, branimo svoja ljudska prava i sudjelujemo u svim aspektima društva. Kroz jezik ljudi čuvaju povijest svoje zajednice, običaje i tradiciju, sjećanje, jedinstvene načine mišljenja, značenje i izražavanje. Također ga koriste za izgradnju svoje budućnosti. Jezik je ključan u područjima zaštite ljudskih prava, dobrog upravljanja, izgradnje mira, pomirenja i održivog razvoja. Zbog svega navedenog je kod svakog pojedinca njegov jezik osnovni element njega kao kompletne osobe.

Pravo osobe da koristi svoj izabrani jezik preduvjet je za slobodu mišljenja i izražavanja, pristup obrazovanju i informiranju, zapošljavanje, izgradnju uključivih društava i druge vrijednosti sadržane u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima.

Čini pravu stvar

Mnogi od nas uzimaju zdravo za gotovo da možemo živjeti u našim jezicima bez ikakvih ograničenja ili predrasuda. Ali to na žalost nije slučaj za sve. Od gotovo 7000 postojećih jezika, većina je stvorena i govori se od strane domorodačkih naroda koji predstavljaju veći dio svjetske kulturne raznolikosti. Ipak, mnogi od tih jezika nestaju uznemirujuće brzo jer su zajednice koje ih govore suočene s asimilacijom, prisilnim preseljenjem, nedostatkom obrazovanja, siromaštvom, nepismenošću, migracijama i drugim oblicima diskriminacije i kršenja ljudskih prava.

S obzirom na složene sustave znanja i kulture koje su se razvile i akumulirale kroz te lokalne jezike tijekom tisuća godina, njihov nestanak značio bi gubitak svojevrsnog kulturnog blaga. Bili bismo lišeni bogate raznolikosti koju pridonose našem svijetu i ekološkog, ekonomskog i sociokulturnog doprinosa koji oni daju. A što je najvažnije, njihov bi gubitak imao ogroman negativan utjecaj na dotične domorodačke kulture.

Upravo iz tog razloga i drugih Ujedinjeni narodi odlučili su cijelu godinu posvetiti domorodačkim jezicima kako bi potaknuli hitno djelovanje na njihocom očuvanju, oživljavanju i promicanju.

Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled