Island, bicikli, ledenjaci i „Pčelice“

30.08.2016. 10:09

Iceland Bike Adventure najzahtjevniji je dosad pokrenut izazov na platformi Čini pravu stvar. Petero avanturista – Dario Rocco, Darija Bostjančić, Ivan Blečić, Ivan Vranjić i Elvir Sulić – iz Rijeke, Lovrana i Zagreba odlučilo se na „skok" do Islanda, kako bi za Udrugu roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“ izbiciklirali 1.500 kilometara tamošnje zahtjevne rute.

Sve su to odradili u razdoblju od 15. srpnja do 7. kolovoza ove godine u sklopu projekta Ad Natura World Adventures, kojemu su ciljevi zajedničke timske pustolovine na svim kontinentima svijeta. Već su u dva navrata podsjetili prekrasnu Južnu Patagoniju u Čileu, a oduševljenje krajolikom i izazovima ne kriju ni ovoga puta, četiri godine kasnije.

"Nema pravila, ne postoje granice, samo istinsko zadovoljstvo.“

hodaj

Dario Rocco, 44-godišnji ambasador izazova Iceland Bike Adventure, otkrio nam je zašto su on i njegov tim ljudi odabrali baš Island, jednu od najpoželjnijih „sjevernih“ destinacija.

- Island je fascinantna zemlja s jedinstvenim krajolikom potpuno drugačijim od bilo kojeg drugog u sjevernoj Europi. Zbog svog položaja usred Atlantika i blizine Arktičkog kruga islandski je krajolik prepun kontrasta. Od golemih ledenjaka i snijegom prekrivenih planina usred hladnih pustinja do geotermalnih područja i gejzira, preko nepreglednih polja lave, crnih pješčanih plaža pa do dramatičnih slapova. Upravo je njegova divlja ljepota i nepredvidivo vrijeme uz izazovnu rutu i udaljenost, novi izazov koji nas je privukao - poručio je Dario te je kazao kako su se na bicikle odlučili jer ljepote Islanda nisu željeli proživjeti na motoriziran način putovanja, već onaj mnogo sporiji uz koji se može vidjeti sva raznolikost Islanda.

Ovu su avanturu savršeno uklopili u prvu društvenu mrežu za dobrotvorni crowdfunding u Hrvatskoj, gdje su otvorili izazov kako bi pomogli „Pčelicama“ sa 750 kuna donacije.

- Čini pravu stvar smo prepoznali kao hvalevrijedan projekt te smo se odlučili podržati ga posvetivši mu avanturu. Na taj smo način željeli senzibilizirati naše poznanike, prijatelje i sljedbenike na činjenicu da je mnogima u društvu potrebna pomoć - kazao je Dario i poručio kako su se za „Pčelice“ odlučili jer su neki od njih ujedno i roditelji te su upoznati s time koliko je teško podizati dijete pa čak i u situacijama kada je sve u savršenom redu.

hodaj

Dvadesetodnevno putovanje na dva kotača, dakako, ne djeluje nimalo bezazleno. Ipak, ovih pet avanturista sigurno korača kroz sve probleme s kojima se suočavaju putem. Naš sugovornik, inače veliki zaljubljenik u brdski biciklizam, alpinizam, trail trčanje, pustolovne utrke i sve ostale subkategorije avanturizma, jasno poručuje – navikli smo na nomadski tip života.

- Nakon ovakvih avantura čovjek se jednostavno navikne na takav tip života, gdje ste svaki dan na drugom mjestu. Osim osjećaja ispunjenja, uvijek se javlja i osjećaj sjete zbog završetka avanture, ali vrlo brzo se pristupi osmišljavanju nekih novih pustolovina - kazao je Dario te nam je za kraj otkrio kako za svaki kontinent koji planiraju obići imaju različit izazov, koji će, dakako, otvoriti na platformi Čini pravu stvar.

- Ovaj put bio je to bicikl, idući će put možda biti kajak ili ćemo se pak penjati na neku planinu. Izazova je puno…

Ako vam se Darijeva priča svidjela, podržite njega i njegovu ekipu avanturista te donacijama pomognite „Pčelicama“.

DONIRAJ

Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled