Mali matematičari sudjelovali na europskoj konferenciji EUROmath zahvaljujući donacijama građana

19.04.2019. 13:45

U studenom su svi učenici sedmih razreda Osnovne škole Granešina u Zagrebu provodili projekt o primjeni postotaka u stvarnom životu, no dvije su učenice, Dora i Laura, odlučile svoj zadatak prikazati kratkim skečom. Nakon potrebnih preinaka i prijevoda na engleski jezik, poslali su svoj video prijave na europsku matematičku konferenciju EUROmath, gdje su se natjecali u kategoriji MATHeatre.

Tu počinje lijepa ciparska avantura Dore, Laure, Leonarde, Lucije, Roze, Jakova i Mihaela. Njihov je uradak izabran kao jedan od najboljih u Europi. Učiteljica matematike iz OŠ Granešina, Martina Ubrekić, odlučila je u suradnji s udrugom Mladi nadareni matematičari „Marin Getaldić“ pokrenuti izazov na Čini pravu stvar kako bi se učenicima i njihovim roditeljima financijski olakšalo putovanje i sudjelovanje na ovom europskom natjecanju najboljih i najkreativnijih matematičara.

Prema riječima učiteljice Martine, do suradnje s udrugom Mladi nadareni matematičari došlo je sasvim spontano. „Jedan tata je predložio da im se javimo jer je bio upućen u način prikupljanja sredstava putem izazova Čini pravu stvar. U razgovoru s jednim od voditelja udruge sam kratko iznijela naš projekt i probleme s kojima smo se susreli prilikom financiranja putovanja. Nismo bili sigurni hoćemo li ići na samo natjecanje zbog velikih financijskih troškova, čak smo neke dijelove putovanja financirali posuđenim novcem. Jednostavno smo željeli financijski olakšati roditeljima ovo natjecanje.“

Kao glavni cilj izazova postavljeno je prikupljanje 10 000 kuna, a tim bi se iznosom pokrili troškovi sudjelovanja na konferenciji, predavanjima i radionicama. Zajedničkim uplatama postavljeni donacijski cilj premašen je i prikupljeno je čak 12 280 kuna, čime je ovaj sjajni tim mladih matematičara otputovao na konferenciju.

Čini pravu stvar

Iako nagradu nisu osvojili, najmlađi natjecateljski tim, upravo ovaj iz Granešine, uživao je na konferenciji slušajući brojna zanimljiva predavanja i radionice. „Prvu nagradu su podijelili srednjoškolci sa Cipra i učenici s poteškoćama iz Libanona. No, mi smo postali iskusniji i informiraniji za sljedeću godinu. Znamo kako se što bolje pripremiti, kako iskoristiti scenografiju i rekvizite na najbolji mogući način. Djeca su zadovoljna i sretna zbog svega što su vidjela. Neki su se prvi put vozili avionom pa im je i to bilo posebno iskustvo“, istaknula je učiteljica talentiranih osnovnoškolaca.

„Predavanja i radionice koje su slušali su bile zanimljivo osmišljene, a na kraju krajeva, upoznali su mnogo učenika iz različitih zemalja i uvidjeli da je matematika popularna među mladima, samo se o tome baš ne priča. Mislim da je potrebno pronaći načine kako približiti matematiku djeci na načine koji su im bliži i zanimljivi. Ne mora se sve naučiti kroz nastavu, no ona je i dalje temelj za učenje sistematičnosti i prvi je korak ka primjeni matematike“, zaključuje učiteljica Martina.

Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled