Međunarodni dan epilepsije

11.02.2019. 17:09

Epilepsija je najčešća kronična neurološka bolest koja pogađa oko 1% stanovništva, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od epilepsije u svijetu boluje oko 50 milijuna ljudi. Od epilepsije u Hrvatskoj boluje oko 35 tisuća osoba, no iako se bolest uspješno liječi, oboljeli se i dalje suočavaju s diskriminacijom i stigmom.

Epilepsija remeti sve aspekte života i lako može postati fizička, psihička i socijalna poteškoća pojedincima i njihovim obiteljima. Danas se epilepsija uspješno kontrolira, a stigma koja ju prati je posljedica neznanja i predrasuda. Kako bi se uklonila stigmatizacija bolesnika s epilepsijom, u svijetu su pokrenute brojne akcije, među koje se ubraja i obilježavanje današnjeg Dana.

U više od polovice epileptičkih napada bolesnik nema gubitak svijesti, a simptomi su razni kratkotrajni poremećaji motoričkih, osjetnih, vidnih, slušnih, njušnih, okusnih ili funkcija unutarnjih organa (srca, pluća, crijeva), uz zanesenu ili potpuno očuvanu svijest. Stoga je potrebno unaprjeđenje znanja o epilepsiji, pravodobno prepoznavanje i adekvatno liječenje, za dobrobit naših bolesnika, njihovih obitelji i društva u cjelini.

Iz Hrvatske lige protiv epilepsije podsjećaju i da je od epilepsije bolovalo niz povijesnih velikana vremenima i to u vremenima kada liječenje epilepsije nije bilo ni približno uspješno kao danas, ali su unatoč tome postigli zapanjujuće rezultate tijekom svojih života. Neki od njih su Sokrat, Aristotel, Pitagora, Aleksandar Veliki, Julije Cezar, Napoleon Bonaparte, Martin Luther King, Theodor Roosevelt, F.M. Dostojevski, Charles Dickens, Agatha Christie, Michelangelo, Beethoveno, Alfred Nobel, Sir Isaac Newton, Thomas A. Edison.

Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled