Međunarodni dan volontera

05.12.2019. 18:06

Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda tijekom prosinca 1985. godine. Od tada se on obilježava svake godine 5. prosinca, a njegov cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Tijekom današnjeg dana imamo priliku da svi zajedno promoviramo volonterstvo, potičemo vlade da podrže volonterske napore i prepoznaju doprinose volontera u postizanju ciljeva održivog razvoja (SDG-ova) na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Ovogodišnji Međunarodni dan volontera obilježava se kroz temu „Volontiranje za inkluzivnu budućnost“, koji ističe SDG 10 i nastojanje zajednica u postizanju jednakosti.

Aktivnost volontiranja pruža mogućnost ljudima, posebno onima koji su često isključeni, da konkretno utječu na svoj život i igraju konstruktivnu ulogu u svojim zajednicama ulažući svoje vrijeme i vještine u postizanje konkretnih ciljeva. Kroz volonterske akcije mnoge zajednice širom svijeta često imaju ostvaruju jaču solidarnost i inkluziju.

Volonterstvo sadrži velike, ali za sada nedovoljno iskorištene mogućnosti za društveni i gospodarski razvitak svake države. Iako volonterstvo u Hrvatskoj još uvijek nije uobičajena djelatnost, zadnjih desetak godina razvojem civilnog društva i volonterstvo je krenulo nabolje. Svaki novi dan donosi priliku da kroz volontiranje pokrenemo promjene u zajednici u kojoj živimo i pozivamo vas sve da se na taj način uključite u svoju zajednicu, a možete početi od bilo koje udruge s naše platforme.

Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled