Međunarodni dan žena

08.03.2018. 14:03

Danas se obilježava Međunarodni dan žena. Ovom se prilikom tradicionalno slave pripadnice ženskog spola te njihova društvena, ekonomska i politička postignuća. Na današnji se dan nastoji osvijestiti društvo o ravnopravnosti spolova te ujedno naglasiti važnost uloge žena u suvremenom društvu.

Borba za ženska prava i jednakost spolova započela je 8. ožujka 1857. u New Yorku, kada su radnice u tekstilnoj industriji javno prosvjedovale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije 8. ožujka, putem kojih su žene tražile svoja prava nastavile su se odvijati i sljedećih godina, a najpoznatija od njih bila je 1908. kada je 15.000 žena marširalo ulicama New Yorka zahtijevajući kraće radno vrijeme, bolje plaće te pravo glasa. Stoga je kao prvi Međunarodni dan žena obilježen 8. ožujak 1909. godine u SAD-u, zahvaljujući deklaraciji koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Nakon što je 1910. u Kopenhagenu službeno ustanovljen Dan žena, ovaj se dan s vremenom počeo slaviti diljem svijeta.

Svjesni važnosti borbe koje su žene vodile kroz povijest pa sve do danas kako bi se izborile za svoja prava, želimo pripadnicama nježnijeg spola sretan njihov Dan!

Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled