Međunarodni dan žena

08.03.2019. 12:32

Međunarodni dan žena tradicionalno se obilježava svake godine 8. ožujka u čast pripadnicama ženskog spola. Dan koji slavi politička, ekonomska i društvena postignuća ženskog spola prepoznat je u mnogim kulturama diljem svijeta, a zapravo predstavlja povijesnu borbu za jednaka prava u društvu bez obzira na spol.

Ideja Međunarodnog dana žena rođena je u doba industrijalizacije koja je dovela do loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u tekstilnoj industriji u New Yorku odlučile su se na javnu demonstraciju 8. ožujka davne 1857. kada su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije su brzo ugašene od strane vlasti, ali dva mjeseca kasnije radnice su osnovale sindikat. Protesti 8. ožujka nastavili su se i sljedećih godina, a najpoznatiji je onaj 1908. kada je čak 15 000 žena prosvjedovalo na ulicama New Yorka. Prvi Dan žena službeno je obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. U početku prvog svjetskog rata žene diljem Europe su 8. ožujka 1913. održale demonstracije za mir, dok su demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile prvi korak u ruskoj revoluciji pa je uskoro taj dan počeo služiti za obilježavanje 'herojstva radnica'.

Čini pravu stvar

Iako se danas ovaj blagdan gleda kao komercijalan, on predstavlja podsjetnik na pravo glasa žene, na pravo obrazovanja, pravo na ravnopravno sudjelovanje u društvu te na sva temeljna prava osigurana zakonima. Žene su se u demokratskim društvima izborile za ravnopravnost, no u mnogim kulturama još uvijek se smatraju manje vrijednima, a u brojnim razvijenim zemljama ravnopravne su samo na papiru. Iz tog razloga ovaj dan predstavlja podsjetnik na sva dosadašnja postignuća žena, ali i poticaj za život u društvu bez diskriminacije i predrasuda.

Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled