Movember – mjesec muških bolesti

05.11.2018. 13:48

Od 2003. godine se globalno obilježava Movember, pokret započet u Australiji i zamišljen kao događaj kroz cijeli mjesec studeni putem kojega se podiže svijest o bolestima s kojima se susreće dobar dio muške populacije kao što su rak prostate, rak testisa i depresija. Sam naziv Movember je dobiven spajanjem riječi moustache (brkovi) i November (studeni), pošto se akcija odvija u studenom i uključuje ne brijanje kroz cijeli mjesec.

Movember

Osim puštanja brkova, akcija se u svijetu obilježava humanitarnim maratonima, zabavama, snimanjem filmova od kojih najbolji dobiva “Moscar”, a na kraju sve završava odabirom međunarodnog muškarca “Movembera”, najboljeg nositelja brkova. Prihodi koji se skupljaju tijekom akcije idu zakladi “Movember” koja podupire istraživanja na području spomenutih muških bolesti. U 13 godina otkad je osnovana, organizacija je provela više od 1.200 projekata kojima pomažu muškarcima da žive duže i sretnije. Prikupljenim sredstvima muškarce informiraju o raku prostate i testisa te psihičkom zdravlju i prevenciji samoubojstava. Cilj ovog projekta, koji se globalno obilježava svakog studenog već preko deset godina, je da se do 2030. broj muškaraca koji rano umiru zbog raka ili depresije smanji za 25 posto.

Pokazati solidarnost s porukama Movembera je jednostavno – samo je potrebno 1.11. odraditi prvo jutarnje brijanje i onda zaboraviti na tu radnju idućih mjesec dana. Osim toga, kampanja se može podržati donacijama globalnoj organizaciji ili mnogim udrugama koje su se pridružile pokretu u Hrvatskoj.

Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled