Početak školske godine

03.09.2018. 17:20

Tijekom današnjeg dana će novih 40.000 učenika krenuti u osnovnu školu i tako se priključiti mnogima u tom divnom razdoblju života. Kako bi oni što više uživali uz sve obveze koje ih očekuju, potrebno ih je pripremiti na sve što ih očekuje.

Ključno je da roditelji na svoju djecu zaraze prenesu sve pozitivno o školi – anegdote iz svojeg djetinjstva ili pozitivna iskustva iz škole. Na taj način se djeci podiže razina optimizma, ali i ostaje viša tijekom prvih susreta s ozbiljnijim obvezama jer se u svakom trenutku mogu ugledati u svoje roditelje koji su izvukli samo dobre stvari iz cjelokupnog iskustva.

Škola

Vrlo je bitno biti podrška, ali i motivator tijekom učenikovog prvog upoznavanja s novom situacijom u životu. Upoznavanjem djece s time što ih očekuje i njihovim uključivanjem u odabir knjiga i školskog pribora ih činimo aktivnim sudionicima u tom procesu koji će prije samog početka nastave imati jasniju sliku što ih očekuje. Uz te korake će se jačati samostalnost kod djeteta, koju roditelji svakako moraju poticati kako bi se postigao zdravi razvoj djeteta. Bitno je naglašavati da su profesori autoritet koji se treba poštovati, ali da je i u redu dijeliti svoja mišljenja i osjećaje s ostalom djecom u razredu. Time se osigurava da djeca ne drže komunikaciju problema isključivo na relaciji dijete – roditelj, već da nužno šire svoj socijalni krug.

Sramežljivu djecu treba poticati da se oslobode straha od javnog nastupa, da se javljaju kada nešto znaju i neka se ne srame svojih pogrešaka. Potrebno je naglašavati kako je strah od novih stvari normalan i prirodan, ali da se treba boriti protiv njega jer će ih kasnije čekati još mnogo prepreka na koje trebaju biti spremni. Uz brigu za svoje školarce, poželjno je i pomoći djeci koja trebaju još više pažnje. Zbog toga podsjećamo da u okviru platforme postoje mnoge udruge koje ulažu velik trud u osiguravanju kvalitetnog djetinjstva svima, te preporučamo istraživanje njihovih programa, doniranje ili čak i aktivaciju kako bi se svakom školarcu osigurao lijep početak školske godine. Popis tih udruga možete vidjeti ovdje.

Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled