Svjetski dan bolesnika

11.02.2019. 16:36

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme.

Svrha obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Čini pravu stvar

Uz podizanje svijesti o potrebama bolesnika i institucionalnoj podršci koja im je potrebna za ostvarenje njihovih prava, ovog dana se prisjećamo i zahvaljujemo svima onima koji skrbe o bolesnicima, kao što su zdravstveni i nezdravstveni radnici te brojni drugi djelatnici i volonteri koji svojim plemenitim radom brinu o potrebama bolesnih.

Uz sve navedeno, današnji dan je prilika za podsjećanje na prava koje svatko od nas ima kada se nalazi u ulozi bolesnika. Republika Hrvatska potiče pravo svakog pojedinca da se upozna s pravima pacijenata propisanima Zakonom o zaštiti prava pacijenata. Svaki bolesnik ima pravo na potrebne zdravstvene usluge te ima pravo znati od čega boluje i sudjelovati o odlukama o vlastitom zdravlju.

Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled