Svjetski dan borbe protiv raka

04.02.2020. 14:18

Danas se širom svijeta obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, kako bi se podigla svijest o oboljenjima od raka, njihovoj prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju. Rak je jedan od vodećih uzroka smrti, te je prema posljednjim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije bio odgovoran za 9,6 milijuna smrtnih slučajeva tijekom 2018. To ga čini uzročnikom jednog od šest smrtnih slučajeva na globalnoj razini, pri čemu se oko 70% smrtnih slučajeva od raka javlja u zemljama sa niskim ili srednjim stopama dohotka, gdje često pristup ustanovama koje se bave oboljelima od raka nije uvijek dostupan.

Broj osoba oboljelih od ove zloćudne bolesti u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri posljedica povećanog očekivanoga trajanja života i većeg broja osoba starije dobi u kojoj se rak češće pojavljuje. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih u svijetu povećati sa 14 milijuna u 2012. godini na 24 milijuna 2035. godine, dok će broj umrlih porasti s 8,2 milijuna na 13 milijuna godišnje.

Povijesno gledano, obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka povezujemo s međunarodnom organizacijom Unija za međunarodnu kontrolu raka (UICC) još od 1933. godine. Ova organizacija, osnovana u Ženevi, ukazala je na potrebu razmjene saznanja i stručnih, znanstvenih i praktičnih znanja na svim područjima koja se odnose na rak. Kao posljedica svih tih spoznaja dolazi do osnivanja i razvoja širokog spektra različitih institucija za rak, a i potiču se komunikacije te suradnja između tih institucija.

U svijetu se svake godine 4. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka kao jedinstvena inicijativa za borbu protiv ove globalne epidemije. Tim se obilježavanjem nastoji podići svjesnost i znanje o raku i tražiti od vlada i pojedinaca u cijelom svijetu da poduzmu što učinkovitije mjere u borbi protiv raka. Od 2019. do 2021. godine Svjetski se dan borbe protiv raka obilježava krilaticom „Jesam i hoću”, uz poruku da svatko osobno može učiniti mnogo kako bismo smanjili breme malignih bolesti u društvu.

Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled