Svjetski dan darivatelja krvi

14.06.2019. 11:59

Svake sekunde netko u svijetu treba krv kako bi preživio, stoga se svake godine 14. lipnja obilježava dan u čast dobrovoljnih darivatelja krvi. U svibnju 2005., ministri zdravstva iz cijelog svijeta su na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije jednoglasno dali izjavu o potpori dobrovoljnim neplaćenim darivateljima krvi te donijeli rezoluciju kojom su taj datum proglasili Svjetskim danom dobrovoljnog darivanja krvi u čast nobelovca dr. Karl Landsteinera, rođenog 14. lipnja 1868. godine koji je razvio sustav određivanja krvnih grupa.

Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata. Svake godine u svijetu se prikupi 92 milijuna doza krvi. Otprilike polovica ih se prikupi u zemljama visokih prihoda, u kojima živi samo 15% svjetske populacije. Mnogi pacijenti kojima je potrebna transfuzija, osobito u zemljama u razvoju, nemaju pravovremeni pristup sigurnoj krvi.

Osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi kroz dobro organiziran nacionalni sustav darivanja trebao bi biti sastavni dio nacionalne zdravstvene strategije svake zemlje. Službe koje se bave prikupljanjem krvi pred velikim su izazovom jer moraju osigurati dovoljne količine krvi i istovremeno se pobrinuti za kvalitetu i sigurnost. Broj davatelja u Hrvatskoj u stalnom je porastu. Prosječna dob darivatelja je 32 godine. 70% darivatelja krvi su muškarci, a 30% su žene. Najčešće su to osobe u braku koje imaju jedno ili više djece i pripadaju srednjem socijalno – ekonomskom sloju.

Priključite se i vi tom rastućem broju te već danas posjetite svoj obližnji centar za darivanje krvi, učinite dobro djelo i spasite nečiji život!

Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled