Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

15.03.2018. 11:32

Dana 21. ožujka obilježava se Svjetski dan osoba s Downovim sindromom. Downov sindrom genetski je poremećaj uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška na 21. paru kromosoma, gdje se umjesto dva nalaze tri kromosoma. Stoga se ovaj poremećaj naziva i trisomija 21, a upravo je spomenuti datum izabran kako bi označio jedinstvenost Downovog sindroma. Svjetski dan osoba s Downovim sindromom prvi je put obilježen u Singapuru 2006. godine.

Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom, koji pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Iako vjerojatnost i učestalost pojave Downovog sindroma rastu s godinama majke, čak 70 posto djece s ovim poremećajem rodile su žene mlađe od 35 godina.

Kako bi se podigla svijest o ovome poremećaju, svake se godine Svjetski dan sindroma Down simbolično obilježava nošenjem šarenih čarapa, zato što ih osobe kojima je dijagnosticiran ovaj poremećaj ne mogu upariti. Na taj se način pokazuje podrška borbi osoba s Downovim sindromom da se integriraju u društvo te da im se omogući kvalitetniji život.

Potporu osobama s Downovim sindromom možemo, osim nošenjem šarenih čarapa, pružiti i kreiranjem novih izazova putem Čini pravu stvar stranice te sudjelovanjem u već postojećima! Kreirajte izazov za jednu od uključenih Down udruga na našoj platformi:

Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled