Svjetski dan osoba s invaliditetom

03.12.2019. 17:19

Danas obilježavamo Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom uključuju one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima. Prema podacima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom, od čega je 60% muškaraca i 40% žena, a u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske osobe s invaliditetom čine 12% stanovnika.

Ovaj se dan diljem svijeta obilježava na različite načine, od likovnih izložbi promicanja umjetnička djela osoba s invaliditetom do prosvjeda kojima se želi ukazati na teškoće u svakodnevnom životu osobama s invaliditetom. Ove godine se Dan je posebno posvećen pravu osoba s invaliditetom na digitalnu pristupačnost zbog čega je donesen Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja, kojime se pokušava postići da je što veća količina mrežnih sadržaja dostupna svima bez obzira na to imaju li vizualne, motoričke, slušne ili kognitivne poteškoće.

Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled