Svjetski dan roda

24.08.2018. 14:38

U Hrvatskoj se 24. kolovoza obilježava kao Svjetski dan roda kako bi se upozorilo na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa.

Bijela roda (Ciconia ciconia), europska je gnjezdarica. U Europi gnijezdi 180.000 do 220.000 parova roda od čega najviše u Poljskoj i Ukrajini. U Hrvatskoj gnijezdi oko 1300 parova ove vrste u kontinentalnom dijelu zemlje u selima dolina rijeka Drave, Save i Dunava. Ova vrsta ptice gradi jedno od najvećih i najtežih gnijezda u ptičjem svijetu: višegodišnje gnijezdo veliko je 180 x 180 x 80 cm, a može težiti preko 1 tone. Na području Hrvatske bijela roda smještava 70% svojih gnijezda na krovove i dimnjake stambenih ili gospodarskih kuća, 26% na stupove električne mreže i 4% na drveće.

Roda

Opstanak rode uvelike ovisi i o našem načinu života, a osobito o očuvanju tradicionalnog i prirodi prijateljskog načina poljoprivrede te života na selu. Zbog toga se u Hrvatskoj već deset godina provodi projekt "Zaštita i očuvanje bijele rode". Putem tog projekta se, osim prikupljanja informacija o brojnosti i stanju ovih ptica, osobama koje na svojim krovovima imaju gnijezdo roda isplaćuje naknada u iznosu od 700kn. Razlog je to što se krovište postepeno uništava zbog težine gnijezda.

Ovih dana rode napuštaju naše krajeve i počinju selidbu prema južnoj Africi, gdje u vrijeme naše zime imaju puno hrane. Selidbeni put roda počinje uz dolinu Drave i Save do doline Dunava. Niz Dunav putuju do Bugarske, gdje se odvajaju od njega i kreću na jug, do Grčke. Iz Europe u Aziju prelaze letom iznad Bospora, te lete preko Male Azije (Turska) i Bliskog istoka (Sirija, Libanon, Izrael). Iz Izraela prelijeću u Egipat i tako stižu u Afriku, do doline Nila. Put dalje nastavljaju izravno na jug, preko Sudana i drugih afričkih država sve do Južnoafričke Republike. Naše rode uglavnom zimuju na krajnjem jugu Afrike, u provincijama Cape i Natal. Put od gnjezdilišta do zimovališta roda, ovisno o skretanjima, dug je od 12.000 do 15.000 km Put ukupno traje od dva do četiri mjeseca.

Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled