Važnost društvene solidarnosti

13.11.2018. 18:00

Pojam solidarnosti je definiran u Milenijskoj deklaraciji kao jedan od temeljnih vrijednosti međunarodnih odnosa u 21. stoljeću, prema kojoj bi oni koji imaju najviše trebali pomagati onima kojima je najviše potrebno. Društvena solidarnost time označava moralnu obvezu čovjeka prema drugom pojedincu i društvu generalno. Iako smo svjedoci siromaštvu i raznim drugim poteškoćama koje pogađaju mnoge pojedince u našem svijetu, moramo se fokusirati na našu glavnu snagu koja leži u moralnosti i neprestanom radu na jačanju solidarnosti.

Kroz inicijative poput Svjetskog fonda solidarnosti za iskorjenjivanje siromaštva i proglašenja Međunarodnog dana ljudske solidarnosti koncept solidarnosti promovirao se kao ključan u borbi protiv siromaštva. Program održivog razvoja usmjeren je na ljude i očuvanje planeta, a u njemu je odlučeno kako su glavni ciljevi podići ljude iz siromaštva, gladi i bolesti. Stoga solidarnost, suosjećanje ili empatija i pomaganje drugima su vrline kojima bi svaki pojedinac zajedno s društvom trebao težiti.

Zato trebamo raditi prvenstveno na sebi, ali i odrediti kada ćemo pomagati drugima, darivati, raditi na inicijativama koje pospješuju stanje prirode, kao i ostalih ljudi u društvu jer je to najbitnije za našu zajedničku budućnost. Zato vas pozivamo da učinite pravu stvar i donirate udruzi ili pojedincu koliko ste u mogućnosti jer je to podsjetnik o važnosti zajedništva koji ujedinjuje ljude i narode.

Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled