Za osmjeh mališana u bolnici Gornja Bistra

24.08.2016. 14:28

„Koliko para – toliko muzike. Iliti, koliko para – toliko dana bez lifta.“ Ovim je opisom svoj izazov Pješke na posao na 4. kat započeo 27-godišnji ambasador platforme Čini pravu stvar Marko Jelenčić, asistent na projektima udruge Savez društava Naša djeca Hrvatske.

Odlučio se na nekoliko koraka kojima će u velikoj mjeri pomoći i razveseliti mališane u Dječjoj bolnici Gornja Bistra, jer će sav prikupljeni iznos biti namijenjen njezinom uređenju. Zadnja je to bolnica koja se priključila akciji Za osmijeh djeteta u bolnici koju Savez DND provodi još od 1999. godine s ciljem oplemenjivanja bolničkog prostora namijenjenog djeci.

hodaj

„Željeli bismo svaku bolnicu učiniti dostupnijom i ugodnijom svakom djetetu, ali s obzirom na specifičnost bolnice u Gornjoj Bistri i njezinih malenih bolesnika, a budući da smo već razmatrali uređenje baš te bolnice, zaključili smo kako bi nam ova platforma i naš prvi izazov bili dobro sredstvo za realizaciju te inicijative i uređenje bolnice. Naime, osmislili smo projekt za uređenje Dječje bolnice u Gornjoj Bistri, prijavili ga i dobili određena financijska sredstva, no daleko manje od potrebnih pa je ova platforma još jedan način prikupljanja financijske pomoći za njegovu realizaciju. Dakako, željeli bismo ostvariti što je više moguće od onoga što smo zamislili, uz svesrdnu pomoć volonter“, poručio je jedan od mnogih ambasadora platforme Čini pravu stvar.

Osim toga, izazov je to koji će, kako i sam Marko kaže, sjajno doći njemu i ostalim kolegama s 4. kata, budući da su i oni obuhvaćeni ovim izazovom. Naime, za svakih prikupljenih 10 kuna donacije Marko i ostatak ekipe s 4. kata odradit će jedno penjanje stepenicama na posao, a bez lifta će odraditi i spuštanje. Ukupno je to 186 stepenica.

„Na ideju smo došli kolegica iz ureda i ja, polazeći od toga da bismo u izazov trebali povezati ne samo nešto komotno i nama lako dostupno, već ono što bi nama samima donijelo određenu korist, a to je rekreacija koja nam (barem meni) nedostaje, odnosno uložen napor u penjanje i potrošena energija do 4. kata. S obzirom ne to da ostatak ureda čine žene, veliki plus je i jačanje određenih mišića“, zaključuje Marko na zanimljiv način te ističe kako su svi prihvatili ovaj izazov objeručke, osobito mlađi dio kolektiva, jer je postavljen prije godišnjih odmora. Dakako, ima logike.

Uz udrugu, ali što je još bitnije, „sa djecom i za djecu“, kako je opisao, vezan je na razne načine. Uz ostatak društva koji je potpuno predan radu udruge, Marko sudjeluje u planiranju projektnih aktivnosti i njihovoj provedbi, a dio je i neformalnih oblika edukacije za organizacije civilnog društva. Tu su i mnogobrojne humanitarne i kulturno-kreativne aktivnosti koje su, kako kaže „rezultat malog, ali jakog kolektiva udruge.“

hodaj

Prva stepenica, odnosno cilj ovog izazova bilo bi prikupljanje tisuću kuna donacije kako bi se time pokrio barem dio troškova uređenja bolnice. No, na ovom iznosu ne žele stati, jer više novaca znači i više radova na bolnici.

„Ovo je prvi, ali zasigurno ne i zadnji izazov koji smo postavili, bilo za neki drugi cilj, bilo opet za istu bolnicu. Kada prođe ovaj prvi izazov i ostvarimo što smo naumili, zasigurno ćemo, ovisno o potrebi, postaviti nove. Željeli bismo oživjeti i oslikati što više bolnica uključenih u akciju „Za osmijeh djeteta u bolnici“ te privući i ostale bolnice da nam se priključe“, poručio je i najavio kako Savez DND u suradnji s PimpMyPump kreće u projekt oslikavanja pet zagrebačkih bolnica te kako bismo baš u tom smjeru mogli očekivati neke od njihovih budućih izazova.

Platforma Čini pravu stvar, prva društvena mreža za dobrotvorni crowdfunding u Hrvatskoj, hvalevrijedna je inicijativa, jer može poslužiti kao dobar način za prikupljanje sredstava ne samo za rad udruga, kojima su financijska sredstva ionako ograničena i nedostatna, već i kao plodno tlo za različite dobrotvorne i humanitarne akcije koje udruge provode, poručuje Marko.

„Budući da je vani ovakva praksa prikupljanja sredstava raširena i jako dobro prihvaćena, nadamo se da će i u RH ljudi prepoznati koliko je to zapravo dobar medij i vrlo jednostavna mogućnost sudjelovanja u kreiranju boljeg društva, boljeg sutra. S obzirom na popularnost društvenih mreža danas, ovo se čini kao jednostavan način doprinošenju stvaranja boljih zajednica i sudjelovanja u društveno korisnim akcijama, a opet iz ugodnosti vlastitog doma, iz ureda i sl. Osim toga, platforma je laka za korištenje i vrlo transparentna što je stvarno čini 'user friendly' i pristupačnom.“

Za kraj, ovaj istinski zaljubljenik u poeziju i kušač različitih vrsta sladoleda, zaključuje intervju sjajnim opisom.

„There is no elevator to success. You have to take the stairs.“

Zbog mališana u Dječjoj bolnici Gornja Bistra, Marku i ostatku društva s 4. kata želimo još mnogo dana bez lifta, po mogućnosti do kraja ove godine.

DONIRAJ

Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled