Zagrepčanka supermoćima dala nova krila Malom zmaju

23.11.2016. 10:27

hodaj

Jedna od najpopularnijih zagrebačkih utrka, „Zagrebački noćni cener“, ove je godine na listi trkača imala jedno posebno ime. Zaštitni navijački znak ovog velikog trkačkog događanja u samom centru grada, Nikolina Jakovljević, u velikom se stilu, nakon nepuna tri mjeseca stanke zbog trudnoće i porođaja, vratila svom velikom hobiju – trčanju.

„Djevojka sa supermoćima“, kako je popularno nazvana, dugo je vremena željela započeti akciju trčanja u dobrotvorne svrhe, ali pritom su određene prepreke bile previsoko postavljene.

- Running for charity, tj. trčanje u dobrotvorne svrhe često je na velikim svjetskim trkačkim događanjima, prvenstveno maratonima. U Hrvatskoj je do sada bilo uspješnih trkačkih humanitarnih akcija, najčešće zahvaljujući entuzijazmu nekolicine trkača, ali svaka takva akcija zahtijeva puno angažmana pokretača, poput tehničke izrade centralnog mjesta informiranja, preko samog informiranja zajednice, do pitanja vjerodostojnosti akcije, jer smo svjedoci, nažalost, da se ljudska nesreća nerijetko i zlorabi, poručuje Nikolina.

U pravo je vrijeme prepoznala platformu „Čini pravu stvar“, koja joj je ubrzo postala presudna u realizaciji izazova „SUPER MOĆI za djecu na Zagrebačkom noćnom ceneru“.

- Platforma funkcionira na principu donatorskog modela crowdfundinga koji sam, između ostalog, proučavala u sklopu svog poslijediplomskog rada, te me obradovalo postojanje jedne takve platforme u Hrvatskoj. Izazov sam pokrenula dijelom iz znatiželje jer me zanimalo kakav će biti odaziv, a oduševilo me što sam među ponuđenim udrugama pronašla baš udrugu „Mali zmaj“ čiji rad cijenim i poznajem od prije, tako da me radovala pomisao da im mogu pomoći radeći nešto što volim – trčeći.

Nikolina se već u nekoliko navrata uključivala u donatorski projekt udruge Mali Zmaj pod nazivom „Vila rođendanka“, a tijekom svog izazova je, kako tvrdi, upoznala brojne volontere udruga i saznala je više o njihovim projektima i štićenicima.

Ova strastvena trkačica i navijačica, ujedno i administratorica Facebook stranice koja okuplja navijače na trkačkim utrkama, zadovoljna je odazivom ljudi na izazovu, kao i s prikupljenih 3 089 kuna za udrugu Mali zmaj.

- Jako sam zadovoljna. Nisam očekivala toliki iznos i presretna sam što smo premašili iznos od 1000 kuna koliko sam se inicijalno nadala, jer će sav novac biti iskorišten na najbolji način za djecu štićenike udruge. Htjela bih zahvaliti svim prijateljima i poznanicima koji su se uključili i podržali moj izazov, zaključuje Nikolina.

Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled