heart icon
46.000 kn
prikupljenih donacija
people icon
1
ambasador
hands icon
1
izazov
Doniraj i ti
house icon
Djeca i mladi s teškoćama u razvoju i invaliditetom
vrsta udruge/djelatnost
people icon
42
članova
location icon
Zagrebačka 3, 10410 Velika Gorica
sjedište udruge

Judo klub osoba s invaliditetom „Fuji“ osnovan je u kolovozu 2012. godine i prvi je takav registrirani klub u Hrvatskoj. U radu kluba sudjeluje preko 40 djece i mladih s cerebralnom paralizom, Down sindromom, intelektualnim teškoćama, motoričkim teškoćama, poremećajima autističnog spektra i dr. U rujnu 2012. godine klub je započeo suradnju sa Centrom za odgoj i obrazovanje Velika Gorica čiji štićenici također treniraju. Zbog velike zainteresiranosti lista čekanja za naš klub ima preko 35 djece i mladih. Trenutni stručno trenerski kadar ima 10 uključenih trenera i asistenata koji su redom: treneri juda, bivši vrhunski judo natjecatelji, trenerica gimnastike, kineziolozi, fizioterapeut, radni terapeut, klupski doktor, a imamo i 5 autism fitness certificiranih trenera.

Aktivnosti kluba uključuju: redovne treninge tijekom cijele godine, klupske turnire, polaganja za pojaseve, izlete (redovni smo sudionici Wings for life utrke na kojoj imamo svoj tim i pod sloganom „I move 4 Fuji“ potičemo veću fiziku aktivnost kod roditelja naše djece ali i svih koji nas prate), sudjelovanje na različitim manifestacijama poput Dana jednakih mogućnosti i Paraolimpijskog školskog dana, odlaske na koncerte i u kazališa, organizacija radionica psihološke pripreme i potpore, organizacija raznih drugih radionica i predavanja... Iako su djeca podijeljena u nekoliko grupa, trudimo se zadržati što je više moguće individualan pristup prema svakom članu. U ovom trenutku razvrstani smo u pet grupa. Prva grupa okuplja djecu s cerebralnom paralizom i motoričkim teškoćama, druga okuplja djecu s Down sindromom i intelektualnim teškoćama, treća grupa okuplja djecu iz Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, četvrta grupa okuplja djecu s motoričkim i intelektualnim teškoćama te autizmom, a peta djevojke s motoričkim i intelektualnim teškoćama. Također održavamo još nekoliko individualnih treninga.

Na većini treninga koje održavamo pomažu nam članovi JK Pinky Velika Gorica, vršanjci Fuji judaša. Takva integracija ključna je za pravovremeni utjecaj na djecu bez teškoća jer suzbija stvaranje potencijalnih predrasuda, razvija njihov senzibilitet i stvara želju za pomaganjem osobama s invaliditetom. Djeci s teškoćama pružena je šansa treniranja sa svojim vršnjacima bez teškoća čime ona slamaju psihičke barijere svojih teškoća, osjećaju se ravnopravnima, grade samopouzdanje i počinju se doživljavati kao sportaši. U konačnici, ovakva socijalna integracija ovim dvjema skupinama omogućuje stvaranje prijateljskih odnosa koji se temelje na međusobnom poticanju i motiviranju, a bez predrasuda.

Osnivanjem Judo kluba osoba s invaliditetom „Fuji“ stvoreno je mjesto gdje djeca s teškoćama, uz sve benefite koje im trening donosi, dobivaju osjećaj pripadnosti i sigurnosti. Stvoreno je mjesto gdje ih nitko ne izdvaja zbog njihovog invaliditeta, gdje su svi jednaki i gdje se njihov trud i zalaganje nagrađuje njihovim napretkom. Vjerujemo da je poželjno napomenuti da su sve aktivnosti koje provodimo za naše članove potpuno besplatne, kao i sva oprema koju im nabavljamo.

Izazovi

fuji
Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled