heart icon
2 980 kn
prikupljenih donacija
people icon
3
ambasadora
hands icon
3
izazova

Hrabri telefon djeluje već 19. godinu i trenutno provodi 10 programa: Hrabri telefon za djecu, Hrabri telefon za mame i tate, E-savjetovanje, Dječja kuća Borovje, Poticanje volonterstva, Savjetovalište za roditelje i djecu, Prevencija nasilja putem Interneta: Sigurniji Internet, Međuvršnjačka pomoć, Dječji odbor te program osnaživanja djece u Dječjem domu Zagreb "Zagrlimo sve".

Sve aktivnosti i usluge koje pružamo besplatne su za krajnje korisnike

house icon
Djeca
vrsta udruge/djelatnost
people icon
213
članova
location icon
Đorđićeva ulica 26, Zagreb
sjedište udruge

Posebna postignuća

Prema neovisnom epidemiološkom istraživanju provedenom u 2012. godini 91,3% djece u Hrvatskoj zna za Hrabri telefon, 8,2% je razmišljalo o tome da nazove Hrabri telefon, a samo 13% djece zna za neku drugu organizaciju za pomoć djeci.

Od 2013. godine Hrabri telefon pruža savjetodavnu podršku djeci putem usluge Nacionalnog pozivnog centra za djecu 116 111 (Europski harmonizirani kratki broj za dječje savjetodavne linije), a roditeljima i drugim odraslima za sva pitanja iz područja zaštite djece pruža pomoć i podršku putem besplatnog telefonskog broja za korisnike 0800 000.

Hrabri telefon posebno je ponosan na svoje volontere koji su budući stručnjaci iz područja mentalnog zdravlja. U 2015. godini na programima Hrabrog telefona sudjelovalo ih je 177. Volonterka Dora Vukušić bila je finalistica Volonterskog Oskara za 2015. - godišnje nagrade za volontera/ku godine koja se dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na području Grada Zagreba. Dora je volonterka Hrabrog još od 2012. godine, a u prošloj godini Hrabrom telefonu je posvetila 206 sati svojeg vremena. Počela je kao volonterka na savjetodavnoj liniji za djecu i roditelje, a svoj put na Hrabrom nastavila je kao voditeljica preventivnih radionica za djecu u Dječjoj kući Borovje.

Projekt Zagrlimo s(v)e

Program Zagrlimo s(v)e ima svrhu osposobljavanja djeteta za funkcioniranje u društvu kroz poticaj i razvoj praktičnih vještina i znanja te socioemocionalne zrelosti. Izravni korisnici programa su djeca čiji su roditelji preminuli ili izgubili pravo na život s djetetom/roditeljsku skrb. Najčešće su to djeca koja su proživjela različita traumatska iskustva, poput zlostavljanja, zanemarivanja, smrti bliskih osoba i slično.

Partnerske institucije u kojima se provodi program su tri podružnice Dječjeg doma Zagreb: Laduč, A.G. Matoš i Nazorova te dva dječja doma Karmelićanki BSI: Kuća sv. Josipa u Hrvatskom Leskovcu i Kuća sv. Terezije u Zagrebu. Suradnja s domovima odvija se intenzivno cijelu godinu. Voditelji grupa su volonteri - studenti ili završeni stručnjaci psihologije, socijalnog rada i edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Svi su prethodno volontirali na drugim programima Hrabrog telefona te su prethodno, a zatim i dodatno educirani na teme dječjeg razvoja, vještina savjetovanja, zlostavljanja i zanemarivanja djece, visokokonfliktnih razvoda, privrženosti, agresivnosti, gubitka i tugovanja kod djece, grupnog rada i kreativnih tehnika u grupnom radu. Osim edukacija, voditelji imaju redovite mjesečne supervizijske sastanke s vanjskom supervizoricom, u trajanju od tri sata. Radionice s djecom se odvijaju kroz grupni rad i rad u paru (samo dječji dom A. G. Matoš), u trajanju 45 minuta do 1 sat, jednom tjedno, kroz 12 susreta.

Hrabri telefon – kampanja Ako promatraš, kao da zlostavljaš

Izazovi

hrabritelefon
Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled