heart icon
9 728 kn
prikupljenih donacija
people icon
4
ambasadora
hands icon
4
izazova

HUPT je samostalna, nevladina, neprofitna udruga osoba s paraplegijom i tetraplegijom, tj. prvenstveno samih osoba sa spinalnom ozljedom i njihovih obitelji, kao i osoba koje su profesionalno i/ili moralno ujedinjene istim ciljevima. HUPT potiče i pruža pomoć svojim članovima i njihovim obiteljima radi poboljšanja kvalitete života i društvene brige, skrbi i zaštite interesa paraplegičara i tetraplegičara te potiče samosvijest i društvenu, gospodarsku, kulturnu i ostalu afirmaciju osoba s invaliditetom.

house icon
Osobe s invaliditetom
vrsta udruge/djelatnost
people icon
562
članova
location icon
Ulica Vladimira Varićaka 22, Zagreb
sjedište udruge
web icon
hupt.hr/
web adresa

Posebnim postignućem smatramo da smo u odnosu na većinu nacionalnih udruga dostigli razinu prepoznatljivosti te nas se konzultira prilikom izrade strateških dokumenata, donošenja zakona i događanja koja utječu na javne politike prema osobama s invaliditetom.

Dugogodišnje provođenje projekta Pružanje usluge osobne asistencije osobama s najtežim invaliditetom, koji se provodi za korisnike/članove koji su predloženi od strane HUPT-a, a prema kriterijima iz natječaja koji je raspisalo Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. Za dvoje članova koji su u izuzetno teškoj situaciji i osobe s visokim stupnjem invaliditeta zaposlili smo asistente s osnovnom školom, koji nisu bili stariji od 50 godina. Za njih, unatoč tome što odgovaraju jednom od kriterija iz natječaja neće biti pokriveni nastali trošak od 76.325,79 kn. Napominjemo da za njih u njihovim sredinama nisu nađeni asistenti koji bi zadovoljili kriterij starosti i obrazovanja, a nismo ih željeli isključiti iz programa koji je njima nasušna potreba.

HUPT je dio Centra znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja osoba s invaliditetom kroz koji organizacije aktivne u programu razvojne suradnje provode različite analize i istraživanja javnih politika u relevantnim područjima njihovog djelovanja, prenose specifična znanja i prakse u RH i u regiji te na različite načine zagovaraju pozitivne društvene promjene i razvoj društvenih potencijala.

Organizacija Radnog vikenda, skupa koji se svake godine organizira u drugoj sredini radi senzibiliziranja javnosti za potrebe osoba s paraplegijom i tetraplegijom, a samih osoba o njihovim pravima. Taj način doprinosi razvoju svijesti o pojavi invalidnosti u svakodnevnom životu.

Kontinuirani zagovor HUPT-a za izgradnju Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama za koji se intenzivno lobira posljednjih desetak godina.

Rad s članovima i osnaživanje članova za obavljanje aktivnosti samostalnog življenja-radionice osnaživanja. Uvijek nastojimo potaći i pozitivnim primjerima osnažiti naše članove da nastave sa svojim životima i budu što je moguće više samostalni u svakodnevnim aktivnostima. Nikad nije dovoljno podsjetiti da samo samostalnost osobe u invalidskim kolicima joj daje mogućnost da upravlja svojim životom. Samostalnost od donošenja odluka do upravljanja svojim životom bez nepotrebne zaštite obitelji ili lokalne zajednice. Kroz radionice peer counsellinga želi se poticati korisnika da ipak učine napor za nastavak svojeg života, nakon ozljede kralježnične moždine.

Educiranje članova za skrb o vlastitom tijelu nakon ozljede i poremećaja funkcioniranja tijela ispod mjesta ozljede što je važan faktor postizanja razine kvalitete života osobe u invalidskim kolicima. Isto tako upućujemo ih na pomagala koja im mogu pomoći u olakšanju samozbrinjavanja. Ne manje važno je, također, educiranje članstva za uključivanje na tržište rada gdje ih upoznajemo sa zakonskim subvencijama koje poslodavac može ostvariti za potencijalnog zaposlenika osobu s invaliditetom.

Razvoj Centra spinalno ozlijeđenih u Ninu – radi se o pola kuće koju je HUPT-u darovana. Do sada smo ju uspjeli dovesti do faze prilagođenosti za osobe koje se kreću u invalidskim kolicima. Sa Splitsko-dalmatinskom udrugom spinalno ozlijeđenih te drugim lokalnim udrugama; Udrugom paraplegičara i tetraplegičara Istarske županije, Udrugom paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije te svesrdnu pomoć lokalne zajednice (konkretno grada Nina) cilj nam je pokrenuti Centar spinalno ozlijeđenih u Ninu. Za daljnji razvoj potrebna su nam sredstva kojim bi omogućili da članovi koji si ne mogu priuštiti boravak na moru mogu ljetovati u Ninu, a s druge strane želimo tamo stvoriti bazu za edukaciju o samostalnom življenju i uključenosti u zajednicu.

Izazovi

hupt
Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled