heart icon
8.880 kn
prikupljenih donacija
people icon
1
ambasador
hands icon
1
izazov
Doniraj i ti
house icon
Ljudska prava i građanska participacija
vrsta udruge/djelatnost
people icon
14
članova
location icon
Blaža Polića 2, Rijeka
sjedište udruge
web icon
https://pariter.hr
web adresa

Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter je neprofitna nevladina iz Rijeke, koja promiče ljudska prava, kulturu nenasilja, toleranciju, prava manjina i rodnu ravnopravnost povezujući neformalno obrazovanje, istraživanje i aktivizam. Naša vizija je ravnopravno društvo koje prepoznaje i poštuje različite potrebe i prava svih ljudi. Više o našim ciljevima, aktivnostima i vrijednostima možete pročitati na stranici Pariter.hr

U tih sedam sjajnih godina provele smo niz zapaženih projekata koji su utemeljeni u potrebama zajednice, kako lokalne, tako i šire. Održale smo 27 živih knjižnica, što je direktno utjecalo na razbijanje predrasuda kod stotina naših sugrađana/ki svih životnih dobi. (Su)organizirale smo na desetke prosvjeda kojima smo ukazivale na važnost kurikularne reforme, prevencije rodno uvjetovanog nasilja, strukturalne probleme i obilježavale Osmi mart. Provele smo istraživanja o cjelovitoj seksualnoj edukaciji, kao i radionice u srednjim školama na istu temu, istraživanje o zlostavljanju tijekom zapošljavanja i na radnim mjestima te istraživanje o menstualnom siromaštvu. Producirale smo publikacije o prevenciji nasilja, cjelovitoj seksualnoj edukaciji, mladima, reproduktivnoj pravdi, čak i fakultetski udžbenik za kolegij “Rod, seksualnost i identiteti - od opresije do ravnopravnosti”! Kada govorimo o kolegiju, nikako nije za zanemariti da provodimo i mentorske programe u sklopu ovog, ali i drugih kolegija i tako poučavamo studentice udružnom djelovanju, aktivizmu te feminističkoj teoriji. Valja spomenuti i fanzin, odnosno aktivističku kuharicu “Glas Tonzila”, u kojoj smo sažele sva naša iskustva aktivističkog djelovanja u javnom prostoru i organizacije javnih događanja.

Sve što smo radile i što radimo, ostvareno je u suradnji s partnericama iz različitih organizacija i inicijativa. Nije feminizam jedna žena! - a to potvrđujemo i kroz Radioaktivnu - emisiju o rodnoj ravnopravnosti i odvažnim ženama, koju produciramo i emitiramo na Radio Korzu od 2017. godine, a krenule smo i s emisijom Nevidljive na Radio Roži.

Uz osmišljavanje, organizaciju i provođenje projekata i aktivnosti, aktivne smo i na društvenim mrežama i internetu: od samih početaka održavamo znajznanje.org, prvi portal koji sadrži relevantne i znanstveno utemeljene informacije o prekidu trudnoće. Hopacupa.org je drugi portal pod našim web kišobranom, a bavi se zdravstvenim odgojem i kontracepcijom te na doista inovativan način pruža relevantne i točne informacije za mlade. Hood.hr je portal kojeg smo pokrenule u suradnji s LORI i SOS Rijeka - njegov cilj je približavanje izbornog kolegija temeljenog na metodi društveno korisnog učenja na Filozofskom fakultetu u Rijeci potencijalnim studentima/cama. Nadalje, ne smijemo zaboraviti i “najmlađe” web mjesto kojeg smo osmislile u suradnji s genijalnom ekipom koja je prepoznala važnost nastavka naše velike kampanje #ženeujavnomprostoru - bitna.si. Bitna.si je jedinstven portal koji sadrži niz svjedočanstava o nasilju, kako u javnom, tako i privatnom prostoru, a sve kako bi osobe koje su doživjele nasilje svoje iskustvo mogle podijeliti, pročitati tuđa iskustva i shvatiti da nisu same i nisu krive.

Uz programe i projekte smo provodile i zagovaračke kampanje - od kontinuiranog zagovaranja za pravo na pobačaj, prevenciju rodno uvjetovanog nasilja, uvođenje cjelovite seksualne edukacije u hrvatski obrazovni sustav, do zagovaračkih aktivnosti na razini Ujedinjenih naroda i Europske unije.

Izazovi

pariter
Prijavi se za newsletter i budi u toku!

Uredi sliku

Pregled